Дисциплината обхваща четири образователни блока
А. Предучилищната педагогика в системата на педагогическите и социални науки.
Определя се предметът, основните понятия и методите на изследване на предучилищната педагогика, разкриват се връзките й с другите науки. В контекста на генезиса, историята и футурологичните тенденции на предучилищното възпитание, както и на проблематиката на развитието в предучилищна възраст се извеждат съвременните цели и приоритети на предучилищното образование.
Б. Теория и технология на предучилищното образование.
Втората част от курса на обучение акцентира върху психолого-педагогическите тенденции в овладяването на култура на поведение в предучилищна възраст и изграждането на индивидуален стил на дейност и поведение. Дискутират се модели, стратегии, форми и варианти за реализация на образователното съдържание, обосновава се ролята на педагогическото взаимодействие като основна характеристика на образователно-възпитателния процес в детската градина.
В. Психолого-педагогическа характеристика на играта.
Третият образователен блок представя основните особености на детската игра и функциите на видовете игри за овладяване на игров опит и игрова култура.
Г. Специфични проблеми на предучилищната педагогика.
В четвъртия блок обект на анализ и оценка са спецификата на обучението в предучилищна възраст за осигуряване на обучаемост и овладяване на предпоставки за развитие на учебно-познавателни умения, проблематиката на приемствеността в образователните степени, готовността и подготовката на детето за училищно обучение.